Χαμηλή Αυτοπεποίθηση

Με τον όρο αυτοπεποίθηση εννοούμε την συναισθηματική ασφάλεια η οποία προέρχεται από την πίστη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση παίζει βασικό ρόλο στην ζωή μας καθώς μας παρακινεί να πετύχουμε τους στόχους μας, να δοκιμάζουμε καινούριες δραστηριότητες ή νέα πράγματα, να πιστεύουμε στον εαυτό μας , στις ικανότητές μας και στις δυνατότητές μας και μας βοηθάει να είμαστε ανεξάρτητοι.

Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση έχει θετική σκέψη, αισιοδοξία και πιστεύει ότι θα τα φέρει εις πέρας και στις δύσκολες καταστάσεις. Από την αντίθετη πλευρά ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση πιστεύει πως δεν αξίζει, δεν έχει ικανότητες κ.α.

17821366_10211599326050514_1109486376_n

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή της αυτοπεποίθησης :

  • Συνεχής κριτική: Η συχνή αδικαιολόγητη κριτική η οποία τονίζει τα αρνητικά μας μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση χαμηλής αυτοπεποίθησης.
  • Δεν ανταποκρίνεστε στα πρότυπα ή στις προσδοκίες των άλλων: Βασίζεστε στην γνώμη των άλλων, περιμένετε επιβεβαίωση από τους άλλους κι εάν αυτό δεν γίνει απογοητεύεστε.
  • Οικογενειακά προβλήματα: Ένα διαζύγιο γονέα ή κάποιο αρνητικό γεγονός εντός οικογενειακής εστίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή καθώς το οικογενειακό περιβάλλον γίνεται ασταθές και δεν αισθάνεστε ασφαλής.
  • Κακοποίηση: Η κακοποίηση (σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική) είναι ένας σοβαρός παράγοντας καταστροφής της αυτοπεποίθησης διότι τα τραύματα που αφήνουν είναι ανεξίτηλα και ακολουθούν το άτομο για πολλά χρόνια.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο σε αντιδράσεις και συμπεριφορές που φανερώνουν ανασφάλεια:

Τα εσωστρεφή άτομα μπορεί με την αρνητική κριτική να ‘κλειστούν’ στον εαυτό τους περισσότερο ενώ τα εξωστρεφή να προσπαθήσουν να φτάσουν στις απαιτήσεις των άλλων που έχουν ορίσει ως προς το άτομό του.

Αγνοείτε ή ακυρώνεται κάθε φιλοφρόνηση ή έπαινο και τονίζεται μόνο τα αρνητικά σας σημεία.

Η αναβλητικότητα είναι αντίκτυπος της χαμηλής αυτοεκτίμησης καθώς φοβάστε να αντιμετωπίσετε καταστάσης.

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας λόγου χάρη τρώτε πολύ φαγητό, αγνοείται την προσωπική σας υγιεινή, καταναλώνεται άφθονο αλκοόλ κ.λ.π.

Ασκήσεις για ενεργοποίηση αυτοπεποίθησης:

Άσκηση Ι: Καθημερινή στον κάθρεφτη :

Είμαι ένας μοναδικός και υπέροχος άνθρωπος με τρυφερή καρδιά και ψυχή.

Άσκηση ΙΙ: Καθημερινή: Γράψτε 5 πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας.

Βιβλιογραφία

HibberdJ.&UsmarJ.(2014) «Το μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης» μτφρ. Μαρκοζάνε Ε., Μεταίχμιο:Αθήνα

SatirV., (1989) «Πλάθοντας ανθρώπους», μτφρ. Στυλιανούδη., Κέδρος: Αθήνα

Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί

Παυλίδου Αλεξάνδρα

Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιού

“Μία Ζεστή Αγκαλιά για το Παιδί”