Το καλοκαίρι έφυγε και το σχολείο μας περιμένει στην γωνία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους γονείς αποτελεί μια ανακούφιση γιατί μπαίνει η καθημερινότητα τους σε ένα πρόγραμμα, αλλά για τα παιδιά είναι ένας εφιάλτης.

Φανταστείτε να επιστρέφετε σε μια δουλειά που καθημερινά καλείστε να διαχειριστείτε ένα δύσκολο αφεντικό, το οποίο σας λέει ακριβώς τι θα κάνετε και πότε θα το κάνετε, ακόμα και   μπορείτε να σηκωθείτε από την καρέκλα σας . Κάτι τέτοιο καλούνται να ανταπεξέλθουν τα παιδιά για ακόμη μια σχολική χρονιά. Και το χειρότερο….. δεν έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν παραίτηση… με αποτέλεσμα, ο φόβος , το άγχος και η άρνηση να τα συντροφεύουν.

Ο τρόπος έναρξης της  σχολικής χρονιάς επηρεάζει τη στάση, την αυτοπεποίθηση και την ακαδημαϊκή και κοινωνική επίδοση των μαθητών.

Για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς είναι σημαντικό να προετοιμαστούν κατάλληλα και να ακολουθήσουν κάποιες χρήσιμες οδηγίες.

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σωματικά και ψυχικά υγιές.
  • Σημειώστε στο ημερολόγιο σας όλες τις σημαντικές ώρες, όπως ο χρόνος άφιξης και ο χρόνος αναχώρησης από το σχολικό περιβάλλον.
  • Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη όπως τετράδια, μολύβια, αλλά  και σκεύη για τα σχολικά σνακς. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά.
  • Οργανώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που σχετίζονται με την διαχείριση έκτακτων θεμάτων υγείας του παιδιού σας.
  • Προσπαθήστε να καθιερώσετε σταδιακά ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και φαγητού και συζητήστε με τα παιδιά για τα οφέλη αυτού του προγράμματος.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως η κατασκευή ενός παζλ, η ζωγραφική ή ανάγνωση ενός βιβλίου.
  • Οργανώστε μαζί ένα καθαρό και ήσυχο χώρο μελέτης στο σπίτι.
  • Επισκεφθείτε τους χώρους του σχολείου, ειδικά εάν είναι η πρώτη χρονιά του παιδιού σας.
  • Επικοινωνήστε με τους συμμαθητές του και φέρτε τους σε επαφή για ελεύθερο παιχνίδι.
  • Μειώστε το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και την ενασχόληση τους με tablet, video games κα.
  • Ελάτε σε επαφή με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Μιλήστε και τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας. Η συχνή επαφή με το σχολείο ενισχύει την κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού σας.
  • Να είστε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί. Αφουγκραστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών σας. Τα παιδιά είναι σημαντικό να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς και στον δάσκαλο τους.

Το κάθε παιδί αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του,  διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό ρυθμό την μετάβαση από την ξεγνοιασιά των διακοπών στο εντατικό πρόγραμμα του σχολείου.

Θυμηθείτε όμως πως οι μικροί μας φίλοι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση θα βιώσουν μια όμορφη και εποικοδομητική σχολική εμπειρία.

 

Καλή αρχή σε όλους και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς.

 

Μαλέα Γεωργία – MSc Σχολική Ψυχολόγος

Ψυχολόγος του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας

 

 

Feinberg, T. & Cowan,  K. C.  (2004). Back to School Transitions: Tips for Parents,Helping Children at Home and School II: Handouts for Families and Educators. National Association of School Psychologists. Retrieved from www. nasponline. org.