Ο Πρόεδρος κ. Νικολόπουλος Γεώργιος και τα μέλη του Δ.Σ. του “Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί”, συμμετείχαν κατόπιν πρόσκλησης την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP  AG), για οικονομική ενίσχυση ύψους €1 εκατ. σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Ενέργειας που προσφέρουν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας. Η συγκεκριμένη επένδυση υλοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΡ και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ο ΤΑΡ επιδοτεί το 50% των διδάκτρων για 5 ακαδημαϊκά έτη και 90 σπουδαστές το χρόνο, για τη φοίτησή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα,

  • «Τεχνολογίες Διαχείρισης & Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων» που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και
  • Ελληνο-Αζέρικο Διϊδρυματικό ΠΜΣ «Διαχείριση & Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» (M.Sc. MOGMAT) που προσφέρει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν.

Η πρωτοβουλία του ΤΑΡ ανακοινώθηκε  παρουσία του εμπνευστή της δράσης Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, ευχαριστώντας τον ΤΑΡ «έναν αγωγό συνέργειας, φιλίας και γνώσης» που αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και συνεργάζεται με τους εκπροσώπους τους για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κοινωνικές δράσεις.

Χαιρέτισαν επίσης η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής Κοζάνης, κ. Δημήτριος Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής και οι πρυτάνεις κ. Αντώνιος Τουρλιδάκης και κ. Νικόλαος Ασημόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περίπου 500 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων μέλη ΔΕΠ των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σπουδαστές.

O Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής του ΠΜΣ MOGMAT, καθηγητής κ. Ευάγγελος Σίσκος, παρουσίασε  το μοναδικό Ελληνο-Αζέρικο μεταπτυχιακό στο χώρο του φυσικού αερίου και πετρελαίου, το οποίο χορηγεί τίτλους σπουδών με συνυπογραφή, και τόνισε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, στην εξωστρέφεια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Δημήτριος Βλαστός, Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη που συνεργάζεται με τον ΤΑΡ για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, μίλησε για τη δράση και συμβολή του Ιδρύματος.

Τέλος, η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή αναφέρθηκε στη σημασία και την πρόοδο του έργου στη χώρα, και στο συνολικού ύψους €32 εκατ. Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί εθελοντικά ο ΤΑΡ στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται ο αγωγός. «Με την πρωτοβουλία μας αυτή επενδύουμε στους νέους, στηρίζουμε την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και καθιστούμε προσβάσιμη σε περισσότερους σπουδαστές τη φοίτηση στα συγκεκριμένα μεταταπτυχιακά προγράμματα στον κομβικό τομέα της ένεργειας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί εθελοντικά ο ΤΑΡ στις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος από όπου διέρχεται ο Αγωγός, στήριξε το πρόγραμμα του οργανισμού μας “Μια ζεστή Αγκαλία για το Παιδί”, ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, στην Καστοριά (Λ. Γουναράδων, με την δωρεά σύγχρονου εξοπλισμού, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών του Κέντρου μας.

tap 1 tap 2 tap 3tap4

        KELETRONgZC2H07b