Εξίσου σημαντική η παρουσία του, με εκείνη της μητέρας… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πρώτες λέξεις ενός παιδιού είναι μαμά, μαμάκα, μπαμπά, μπαμπάκα.

Από την πρώτη στιγμή, η παρουσία του πατέρα έχει επιρροή στην ζωή του παιδιού

-στην εμβρυακή ηλικία, επηρεάζοντας την ψυχολογία της μητέρας

-στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας την συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη

-στην εφηβική ηλικία, λειτουργώντας ως πρότυπο και διατηρώντας ισορροπίες,

-στην ενήλικη ζωή, εμψυχώνοντας και στηρίζοντας το παιδί σε κάθε βήμα του.

BeFunky Collage

Αλήθεια, είναι πραγματικά μαγικό το πόσες εικόνες, συναισθήματα και λέξεις πλημμυρίζουν το μυαλό μας με μια μόνο λέξη. Πόσες μαγικές ακροστιχίδες μπορούμε να σχηματίσουμε με την λέξη “πατέρας”…

               εμΠιστοσύνη

            Αγάπη

              σΤήριγμα

      ηρΕμία

όνειΡα

                   Ασφάλεια

                     Συγκίνηση

Και σίγουρα δεν φτάνουν οι λέξεις για να περιγράψουμε όλες αυτές τις μοναδικές στιγμές, ακόμη και αν χρησιμοποιούσαμε όλες τις γλώσσες του κόσμου…

Είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει εμπιστοσύνη, μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα και σε κάθε όνειρο, μας δίνει απλόχερα την αγάπη του προσφέροντας μας ασφάλεια και ηρεμία. Μπορεί να μην το δείχνει, αλλά συγκινείται κάθε φορά που μας βλέπει να κατακτάμε τους στόχους μας! Και είναι εκεί για να μας εμψυχώσει και να μας σηκώσει όταν φάμε τα μούτρα μας.

Και αν βάζαμε εικόνες, το μυαλό μας θα ξεχείλιζε με χιλιάδες αναμνήσεις, δεν θα μας έφταναν όλες οι εικόνες του κόσμου, με ιστορίες διπλά στο τζάκι τα βράδια, με τα ατελείωτα παιχνίδια μόλις γυρνούσε από την δουλεία,  με τα ανοιξιάτικα πικνίκ, αλλά και με τις κατσάδες για τις ζημιές όταν έλειπε η μαμά…

 

Χρόνια πολλά, σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου που προσπαθούν καθημερινά να κάνουν ότι καλύτερο για τα παιδιά και την οικογένεια τους!!

Οι μελλοντικοί μπαμπάδες, να αγαπήσουν ως το άπειρο την μητέρα των παιδιών τους!! Γιατί θα τους χαρίσει το πιο όμορφο δώρο!

Για τους μπαμπάδες που το βάλανε στα πόδια, να μην χάνουν χρόνο αρνούμενοι την ιδιότητα του πατέρα, αλλά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους! Σίγουρα κρύβουν κάποια εσωτερική δύναμη μέσα τους, που μπορεί να τους μετατρέψει σε σουπερ μπαμπάδες!

Family-Silhouette-3

Χρυσάνθη Μάρκου

Παιδαγωγός του Κ.Η.Φ. “Μια ζεστή Αγκαλιά για το παιδί”

Κάτοχος M. Sc. στις Επιστήμες της Αγωγής